Sort by

Consumul de acizi grași trans

Consumul de acizi grasi trans
Grăsimile trans sunt o clasă de compuși complecși și diverși, venind atât din surse naturale, cât și din surse artificiale. Grăsimile trans naturale pot fi găsite în grăsimea provenita de la ierbivore că vacile și oile.

Grăsimile trans artificiale pot fi găsite în uleiurile parțial hidrogenate, dar în cantități mici și în uleiurile și grăsimile rafinate total, obținute prin expunerea la temperaturi ridicate în timpul rafinării.

Grăsimile trans la origine sunt grăsimi nesaturate, lichide la temperatura camerei, care prin procesul de hidrogenare se transforma în grăsimi solide pentru a avea o forma mai stabila și a putea fi folosite mult mai ușor în diferite produse sau preparate alimentare.

Organizația Mondiala a Sănătății recomanda limitarea consumului de grăsimi trans la 1% din necesarul zilnic de energie, echivalentul a ~2.2g de grăsimi trans pe zi din toate sursele alimentare.

Un consum mai mare de grăsimi trans are un dublu efect negativ asupra nivelului de colesterol, determina creșterea colesterolului “rău” LDL și scăderea colesterolului “bun” HDL, ceea ce duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. Printre alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi trans se regăsesc: prăjituri, produse de patiserie, biscuiți, margarina, alimente prăjite, produse procesate fabricate cu uleiuri parțial hidrogenate, margarină.

Pentru reducerea consumului de grăsimi trans:

  • Citiți etichetele produselor alimentare
  • Limitați consumul de alimente cu un conținut mare de grăsimi trans (grăsimi parțial hidrogenate)
  • Evitați prăjirea alimentelor
  • Alegeți produsele lactate degresate
  • Alegeți gustări cu un conținut redus de grăsimi
  • Alegeți carnea slaba

 

Urmăriți-ne pe Facebook pentru mai multe noutăți.

Consumul de acizi grasi trans