5 recomandări despre cum să te hrănești bine pe perioada sarcinii
O dietă diversificată și variată este esențială atât pentru tine, cât și pentru copil. Pentru sfaturi și câteva idei bune care să te ajute să aplici principiile majore, urmează aceste 5 recomandări!
Mănâncă un pic mai mult…
…dar nu cât pentru doi! Foarte important este să mănânci mai bine pentru ca organismul tău și, implicit, bebelușul, să primească toți nutrienții de care are nevoie.
În practică
- Pentru a-ți satisface nevoile suplimentare, nu are sens să mănânci pur și simplu mai mult la masă: vei risca să faci indigestie!
- Permite-ți una sau chiar două gustări suplimentare care să fie însă echilibrate. Spre exemplu: 1 iaurt natural + 1 măr sau 100g brânză albă de vaci + niște cuburi de fructe proaspete.
Mănâncă diversificat
Iată cheia pentru o nutriție echilibrată. Mâncând puțin din orice (cu excepția alimentelor interzise pe perioada sarcinii) vei beneficia de pe urma fiecărui aliment și te vei asigura că ți-ai realizat aportul de nutrienți esențiali.
În practică
- Adoptă regula care face referire la „5 porții de fructe și legume pe zi": suc proaspăt de portocale la micul dejun, o porție de legume verzi și un fruct la prânz, un măr la gustare și salate variate la cină;
- Dacă sunt unele lucruri care nu-ți plac – cum ar fi peștele, spre exemplu – poți pur și simplu să-l înlocuiești cu o altă sursă de proteine, cum ar fi carnea sau ouăle.
Nu deveni urmarită de ideea de echilibru!
Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, vei lua în greutate: este ceva inevitabil și chiar benefic pentru sănătatea ta și a bebelușului tău. Prin urmare, sarcina nu este momentul potrivit pentru a ține o dietă, ci mai degrabă de a-ți limita luarea excesivă în greutate. Cât anume iei în greutate se va monitoriza de către medici.
În practică
- Pentru a te asigura că nu iei mai multe kilograme nedorite, evită pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi produse de patiserie, dulciuri etc., întrucât acestea conțin un număr mare de calorii, dar nu și foarte mulți nutrienți esențiali, iar prin urmare valoarea lor nutritivă este una foarte mică atât pentru tine, cât și pentru cel mic;
- Limitează numărul de gustări luate în mod dezordonat! Cu trei mese echilibrate pe zi și una sau două gustări pe zi, vei evita să mai dai fuga la patiserie;
- Pentru a evita senzația de foame, consumă amidon (cereale, legume, cartofi), care îți va crea senzația de sațietate pentru o perioadă considerabilă de timp.
Nu sări peste mese
Organismul tău are nevoie de trei mese principale pe zi. Încearcă să te ții de această regulă, chiar dacă nu îți este foarte foame. Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă de peste zi, în caz contrar nivelul tău de energie va scădea la jumătate pe parcursul zilei!
În practică
- Chiar nu poți să mănânci nimic dimineața? Bea un pahar mare cu suc de portocale și ia în calcul să servești micul dejun la birou: un măr, câțiva biscuiți sau o felie de pâine, niște fructe deshidratate. Servește-ți micul dejun înainte de ora 10.00, atunci când organismul a avut ceva timp să se trezească;
- Chiar n-ai timp să iei micul dejun? Poți opta pentru un sandviș, cu condiția să conțină proteine (carne de pui, șuncă etc.), legume (salata verde, roșii etc.), produse lactate (brânză Gruyere etc.) și pâine (de preferat din cereale integrale). Încheie micul dejun cu un fruct.
Elimină!
Pe perioada sarcinii, hidratarea este esențială pentru a-ți satisface atât nevoile tale, cât și pe cele ale bebelușului. Atunci când hidratarea se combină și cu consumul de fibre (care se regăsesc în fructe și legume, cereale, amidon integral cum ar fi în paste și orez etc.), consumul mare de lichide va combate constipația.
În practică
- Femeilor însărcinate li se recomandă să consume cel puțin 1.5 l de lichide pe zi. Alege apă în locul oricărei alte surse de lichide, în special în locul băuturilor carbogazoase și al băuturilor dulci. De asemenea, redu consumul de băuturi cu caracter stimulator, de tipul cafelei sau al ceaiului. Adaugă, spre exemplu, felii de lămâie în apă pentru a-i da o altă aromă și fără a adaugă nicio calorie în plus!
- Este nevoie de fibre în meniu? Ia în considerare prunele, cerealele integrale, pâinea din cereale integrale, migdalele, caisele deshidratate etc. precum și toate legumele verzi gătite (care se digera mai ușor decât în varianta neprelucrată, crudă).
Dacă și în ciuda tuturor acestor sfaturi vei dori să începi o dietă anume, consultă un medic. Acesta îți va analiza obiceiurile alimentare din prezent în ceea ce privește dieta pe care o ai și va putea sugera mai multe variante pentru a le îmbunătăți. Astfel vei dobândi o serie de obiceiuri sănătoase în materie de dietă care va dura toată viața!
Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, ar trebui să consumi în medie 80.000 de calorii suplimentare.
De reținut
Cum suplinești nevoile nutritive ale bebelușului
În timpul sarcinii va fi nevoie să te hranești un pic mai bine, dar nu cât pentru doi! Pentru a suplini nevoile nutritive ale bebelușului, adaugă două gustări pe lângă cele trei mese obișnuite și ai grijă să ai o dietă cât mai diversificată. Mai exact, mănâncă puțin din toate, în afara alimentelor interzise pe timpul sarcinii.
Dietele în timpul sarcinii
Sarcina nu este un moment bun pentru a ține o dietă. În timpul sarcinii vei lua în greutate, ceea ce e absolut normal și benefic pentru tine și bebelușul tău. O dietă ar putea să nu îți asigure toți nutrienții de care ai nevoie, iar astfel tu și bebelușul tău veți avea de suferit. Dacă totuși insiști să ții o dietă în timpul sarcinii, îți recomandăm să consulți un medic înainte.
Cele 3 mese pe zi
Organismul tău are nevoie de trei mese principale pe zi. Încearcă să te ții de această regulă, chiar dacă nu îți este foarte foame. Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă de peste zi, în caz contrar nivelul tău de energie vă scădea la jumătate pe parcursul zilei! De asemenea, ai grijă și să bei destulă apă.