Meniu echilibrat în timpul postului
Postul este o ocazia bună de a ne disciplina planul de alimentație și de a ne detoxifia. În toată această perioadă trebuie să fim foarte atenți la ceea ce consumăm ca să putem avea o alimentație echilibrată.
În timpul postului trebuie să continuăm să avem o alimentație echilibrată pentru că altfel ne expunem unor riscuri:
- pot apărea deficiențe nutriționale: fier, calciu, vitamina B12 sau proteine;
- avem tendința de a consuma mai mulți carbohidrați sau zaharuri;
- cresc șansele de a consuma mai multe grăsimi (chiar dacă ele sunt de origine vegetala);
- avem o alimentație mai monotonă pentru că, la prima vedere, nu avem multe variante de rețete de post.
Cum eviți aceste riscuri?
Cea mai bună soluție pentru o alimentație echilibrată în timpului postului este o varietate cât mai mare de alimente de origine vegetală.
Ce nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic?
- cerealele și produsele derivate (pâine, paste, orez, cereale integrale la micul dejun, cartofi, mei, quinoa);
- legume și fructe (patru porții de legume și trei porții de fructe în fiecare zi);
- nuci și semințe (nuci, arahide, nuci pecan, migdale, semințe de floarea soarelui și de dovleac);
- uleiuri vegetale (ulei de măsline, ulei de in, ulei de floarea soarelui).
Principala problemă pe care o întâmpinăm în timpului postului este consumul ridicat de paste, pâine și cartofi. Pentru a compensa lipsa cărnii începem să consumăm mai mulți carbohidrați, dar carnea ar trebui înlocuită cu leguminoase, semințe, nuci sau ciuperci.
Iată câteva alimente pe care le poți consuma în timpul postului pentru a beneficia de toți nutrienții de care ai nevoie:
- unt de arahide - numai bun la micul dejun;
- "lapte vegetal" - din ovăz, orez, migdale, alune, cocos sau soia. Atunci când consumi un lapte vegetal trebuie să cauți acele variante "neîndulcite", iar pentru mai mult gust poți folosi Stevia.
- tofu (branzică făcută din soia)
- hummus (pastă de năut foarte hrănitoare)
- semințe de cânepă - sunt foarte bogate în proteine și le poți presăra la micul dejun în bolul cu cereale.
Ce crede despre post și ce recomandări are Nicoleta Tupiță, nutriționist Nestlé: “Postul reprezintă o ocazie bună de a consuma mai multe alimente de origine vegetală decât în mod obișnuit. Practic, postul înseamnă câteva săptămâni de vegetarianism strict, ceea ce aduce cu sine o grijă mai mare la ceea ce mâncăm. Menținerea echilibrului și varietății în meniul zilnic sunt esențiale pentru a nu vă expune riscului dezvoltării unor deficiențe nutriționale. În post trebuie să fiți creativi și să faceți combinațiile corecte. Nu vă bazați alimentația doar pe pâine, paste, cartofi și alte alimente bogate în glucide. O provocare este asigurare necesarului zilnic de proteine. În post, nu trebuie să neglijați leguminoasele (fasole, linte, năut, soia, mazăre verde), fructele oleaginoase (nuci, migdale, arahide, caju, etc), ciupercile, semințele, toate aceste alimente au un conținut semnficativ de proteine, precum și de vitamine și minerale. Pentru a vă asigura proteinele de care aveți nevoie combinați cerealele și derivatele cu leguminoase.”