Alimentația sănătoasă pentru copii - 5 principii de bază
Nicoleta Tupiță, Specialist în nutriție Nestlé România
Alimentația sănătoasă se formează în copilărie. Ca parinte, îți dorești să oferi copilului tot ce este mai bun, de la educație la alimentație, construind astfel o fundație solidă pentru o viață fericită și sănătoasă. Bombardați de informații, părinții sunt adesea confuzi și îngrijorați. Recomandarea noastra pentru părinți este să caute sfatul unui specialist dacă întâmpină probleme nutriționale cu cel mic. Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi simple.
1. O alimentație sănătoasă pentru întreaga familie
Copiii preiau adesea multe dintre obiceiurile pe care le văd în familie. Dacă vrei ca cel mic să mănânce legume cu pofta, toți membrii familiei ar trebui să aibă legume în farfurie pe care să le consume firesc. Nu este recomandat să se pună un accent deosebit pe legume, nu trebuie să spui “Ce gustoase sunt legumele acestea!”, doar mănâncă-le în mod firesc și ai mari șanse să le mănânce și prichindelul fără mofturi sau întrebări.
2. Implică-i la cumpărături și gătit
Copiii trebuie să înțeleagă de mici de unde vine mâncarea noastră și cum se prepară. Implică-ți copilul în tot ce înseamnă achiziționarea, depozitarea și gătirea alimentelor. Ca rezultat, acesta va cunoaște mult mai bine marea varietate a alimentelor, va ști cum se depozitează în condiții de siguranță și va înțelege care sunt combinațiile cele mai potrivite pentru o alimentație sănătoasă. Încearcă să-i explici în timp ce gătiți împreună care este rolul garniturii, salatei sau a desertului. Toate aceste acțiuni îl vor ajuta să-și formeze obiceiuri sănătoase până la vârsta adultă. Mâncarea trebuie să rămână una dintre marile plăceri ale vieții, dar plăcerea ar fi bine să vina din ritualul dedicat preparării și servicii mesei și nu din tipul și cantitatea alimentelor pe care le consumăm.
3. Nu trebuie să manance tot din farfurie
Majoritatea copiilor percep mult mai bine senzația de foame și sațietate decât noi, adulții. Mulți dintre noi ne-am “deformat” aceste senzații fiziologice urmând diete drastice, mâncând în exces sau printr-un slab management al stresului. Este responsabilitatea părinților să pună în farfurie alimente de calitate și a copiilor să mănânce conform senzației de sațietate. În zilele noastre, “mănâncă tot din farfurie” este un îndemn la obezitate. Atunci când se observă deviații de la greutatea normală (fie în plus, fie în minus), se va consulta un specialist care va stabili cu o mai mare exactitate cantitatea de alimente potrivită pentru fiecare masă, în funcție de vârsta copilului și de greutatea pe care acesta trebuie să o atingă.
4. Dulciurile au locul lor în alimentație
Oricărui copil îi plac fie dulciurile, fie alimentele mai sărate sau mai grase, fie toate la un loc. În dieta optimă pentru copii, OptimiX, definită de ghidurile din Germania, aceste alimente mai puțin sănătoase sunt premise, dar nu trebuie să contribuie cu mai mult de 20% la necesarul energetic zilnic al copilului. 80% din necesarul zilnic trebuie să provină din alimente nutritive (cereale integrale, fructe, legume, lactate, carne slabă, pește, nuci, semințe).
5. Orarul meselor
Copiii trebuie să urmeze un orar al meselor cât mai uniform de la o zi la alta. În rândul adulților, nutriționiștii nu s-au pus încă de acord dacă să recomande trei mese și două gustări sau doar trei mese principale pe zi. În rândul copiilor, recomandările sunt mai bine conturate, copiii având nevoie de mese mai frecvente și mai reduse cantitativ. Trei mese principale, dintre care cel puțin doua luate în familie (mic dejun și cină), la care se adaugă 2-3 gustări sunt ideale în perioada creșterii. De ce? Pentru că în copilărie, procesul de creștere consumă multă energie, dar stomacul copiilor este încă mic. Singura opțiune de acoperire a necesarului energetic fiind mesele frecvente, dar în cantități mici. Cu toate acestea, este o greșeală mare să “izolăm” copiii și să-i punem pe un program de mese separat de restul familiei.
Rețineți că o masă în familie este tot timpul mai sănătoasă, indiferent de meniu, decât cea mai sănătoasă mâncare consumată singur. Acest principiu se aplică deopotriva copiilor și adulților și stă la baza unei alimentații sănătoase.
Află mai multe sfaturi de nutriție pe VeggiePorția și NutriPorția.