Tulburările tranzitului intestinal și importanța fibrelor
Tocmai ce a trecut perioada sărbătorilor în care ai avut parte de un răsfăț culinar în toată regula. Însă pentru că alimentația ta nu a fost una echilibrată, tranzitul intestinal a avut de suferit. Ai revenit la serviciu, iar zilele de lucru nu sunt deloc confortabile. În plus, ai avut atât de mult de lucru încât ai uitat să mai faci pauze de mișcare sau să te hidratezi. Te gândești că ai putea lucra de acasă, însă ai câteva întâlniri importante la care nu poți lipsi.
Însă tot ce ai nevoie este să îți reglezi tranzitul intestinal. Mergi la medicul tău sau la farmacist și îți va recomanda cea mai bună soluție pentru ca tu să îți revii, iar vacanța cu familia să rămână în picioare: Nestle Optifibre. Până pleci vei fi ca nou!
Cauzele apariției tulburărilor digestive
Ritmul alert și haotic al vieții atrage multe obiceiuri nesănătoase: consumul de mâncare fast-food în lipsă de timp pentru gătit, sedentarismul, mult stres acumulat pe parcursul zilei, automedicația. Acestea sunt câteva aspecte care influențează echilibrul sistemului digestiv.
Dereglările tranzitului intestinal apar sub mai multe forme. Acestea se pot manifesta ca o durere în partea inferioară a abdomenului, balonare, constipație, diaree sau sub forma gazelor intestinale și a arsurilor stomacale.
Aspectele care pot părea neînsemnate au, de fapt, o importanță majoră în buna funcționare a tranzitului intestinal. Prin urmare, în viața de zi cu zi ar trebui să ții cont de câțiva factori esențiali.
Factorii care determină apariția tulburărilor digestive
Sedentarismul apare cel mai adesea din cauza unui stil de viață foarte aglomerat și agitat. Nu mai ai suficient timp pentru sport, însă acesta ar trebui să ocupe un loc important pe lista priorităților tale. Lipsa mișcării duce la apariția mai multor probleme de sănătate, afectând și calitatea tranzitului intestinal. Metabolismul este încetinit din această cauză, la fel și circulația sângelui. Începe activitatea fizică și efectuează zilnic cel puțin 30 de minute de sport. Pentru că timpul este puțin, fă mișcare în timpul rutinei zilnice, în drum spre serviciu mergând cu bicicleta sau pe jos, urcând scările, ridicându-te de pe scaun în timp ce vorbești la telefon.
Consumul insuficient de lichide
Lichidele sunt esențiale pentru o bună digestie și absorbție a nutrienților din alimente. Un consum redus de apă și alte lichide duce la apariția constipației. Bea zilnic aproximativ doi litri de lichide pentru ca digestia să se facă corespunzător.
Alimentația săracă în fibre este cauza principală a tulburărilor de tranzit intestinal. Fructele și legumele bogate în fibre nu trebuie să lipsească nicio zi din farfuria ta. Specialiștii recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi, cantitate ce asigură o bună parte din necesarul zilnic de fibre.
Metode de prevenire a tulburărilor digestive
Calitatea vieții este afectată de astfel de tulburări ale tranzitului intestinal. Pentru a evita stările de disconfort, ține cont de câteva metode de prevenire ale acestora:
- Consumă doar fructe și legume spălate. Dacă nu sunt bine curățate riști să îngeri bacterii și germeni care provoacă numeroase afecțiuni digestive.
- Hidratează-te corespunzător. Consumă suficiente lichide și bea regulat apă pentru a te hidrata.
- Fii atent la termenele de valabilitate ale produselor pe care le cumperi. Ai grijă și la mancarea și alimentele depozitate în frigider. Din momentul în care le-ai desfăcut, acestea își pierd valabilitatea imprimată pe ambalaj. Mănâncă-le în 2-3 zile, cât încă mai sunt bune.
- Ia mese regulate și echilibrate. Este important să respecți cele trei mese principale ale zilei pentru a primi toți nutrienții de care corpul tău are nevoie și pentru a avea o digestie sănătoasă. Intercalează cele trei mese cu două gustări (fructe, iaurt, cereale integrale) ca să eviți senzația de foame.
- Consumă suficiente fibre (25-30 g/zi). Include în alimentația zilnică produse bogate în fibre pe care le găsești în fructe, legume și cereale. Fibrele controlează activitatea sistemului digestiv, reglând tulburările tranzitului intestinal.
- Redu sau elimină alimentele care produc flatulență. Printre alimentele care provoacă gaze intestinale se numară: fasolea, varza, broccoliul, ceapa, merele, ciupercile, caju, etc. Înainte de a exclude aceste alimente, testează-ți toleranța proprie la acestea.
- Bea ceai de ghimbir. Acesta ajută la stimularea digestiei, la fel ca cel de mentă (nu este recomandat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian sau de arsuri stomacale).
- Este recomandat ca cel puțin 30 de minute după masă să nu te întinzi. Organismul tău are nevoie să facă digestia, iar poziția orizontală poate provoca reflux gastroesofagian. O plimbare ușoară ajută ca mâncarea să fie digerată mai bine.
- Mănâncă într-o ambianță plăcută și mestecă foarte bine. Astfel, vei da o mână de ajutor sistemului tău digestiv.
- Fă regulat exerciții fizice. Mișcarea stimulează contracția mușchilor intestinali, contribuind, astfel, la buna realizare a digestiei. Nu desfășura activitate fizică imediat după masă, lasă să treacă cel puțin 2-3 ore.
Știai că?
- Stresul influențează în mod negativ mișcările intestinale?
- 80% din problemele digestive sunt provocate de o alimentație dezechilibrată?
- Pentru o digestie mai bună, fructele pot fi mâncate cu cel puțin 30 min înainte de masă sau la gustări?
- Cafeaua cu lapte și puțină miere stimulează peristaltismul intestinal, dar după masă este recomandată o cafea neagra neîndulcită pentru a favoriza digestia?
- Cerealele integrale contribuie semnificativ la aportul de fibre, alături de fructe și legume?