Sort results by
Sort results by

Nestlé susține sistemul de etichetare Nutri-Score

Nutri-Score

O alimentație echilibrată este un factor cheie pentru menținerea sănătății pe termen lung. În prezent, societatea se confruntă în cea mai mare proporție cu probleme de sănătate relaționate cu alimentația și stilul de viață. Alegerile alimentare mai sănătoase sunt necesare pentru starea de bine și pentru a preveni cât mai multe dintre bolile cronice netransmisibile. În fața raftului fizic sau digital suntem adesea confuzi și nu știm cum să analizăm informațiile de pe ambalaje. Diferențele de etichetare și termenii nefamiliari fac dificile alegerile unor produse mai sănătoase pentru noi și familiile noastre.

 

Ce este Nutri-Score?
Nutri-Score este un sistem de etichetare nutrițională pe partea din față a produselor alimentare dezvoltat de Santé Publique – Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Franța. Nutri-Score este un sistem care are la bază principiul semaforului, acordând culori și litere în funcție de valoarea nutrițională a unui produs alimentar ambalat. Astfel, Nutri-Score ne ajută să înțelegem mai ușor contribuția unui produs alimentar la dieta zilnică, ajutându-ne să facem alegeri mai sănătoase zi de zi.
Nutri-Score clasifică produsele în funcție de profilul nutrițional pe o scală de la A la E sau de la verde închis la roșu.
Cum se calculează Nutri-Score?

Nutri-Score se calculează luând în considerare valorile nutriționale per 100g sau 100ml produs, după două criterii:

  • Încurajarea ingredientelor cu o contribuție pozitivă: fibre, proteine, fructe și legume, nuci, leguminoase și uleiuri vegetale sănătoase: ulei de măsline, de rapiță și de nuci.
  • Descurajarea ingredientelor și nutrienților care trebuie limitați în alimentație: energie, grăsimi saturate, zaharuri și sodiu/sare.

Criteriile Nutri-Score sunt adaptate pentru 4 mari categorii de produse: alimente solide, băuturi, grăsimi, brânzeturi. Aproape toate produsele Nestlé se află în categoriile alimente solide și băuturi.
Produsele care conțin doar un singur ingredient (de exemplu, cafeaua solubilă sau capsulele cu cafea măcinată) nu sunt în scopul implementării Nutri-Score. De asemenea, Nutri-Score nu se aplică pe produsele dedicate copiilor sub 4 ani, acestea respectând cerințe legislative specifice de etichetare nutrițională.

De ce Nestlé sprijină sistemul de etichetare Nutri-Score?
La Nestlé, ne-am angajat să aplicăm sisteme de etichetare nutrițională care să prezinte și să explice cât mai bine valorile nutriționale ale produselor alimentare atât pe ambalaje, cât și la punctele de vânzare și online. Acesta este înca un mod prin care îi ajutăm pe consumatori să facă alegeri alimentare potrivite stilului lor de viață.
Avem responsabilitatea să comunicăm transparent și pe înțelesul tuturor informațiile privind ingredientele, valorile nutriționale și porțiile adecvate ale produselor noastre. În acest context, suportul Nutri-Score vine natural în continuarea eforturilor noastre din ultimii 15 ani.
În iunie 2019 am anunțat susținerea sistemului de etichetare Nutri-Score și am început aplicarea lui pe ambalaje în Europa continentală, începând cu țările care s-au alăturat inițiativei.

Susținerea Nutri-Score reflectă angajamentul nostru pentru o nutriție și alegeri alimentare informate. Interesul europenilor pentru conținutul alimentelor și băuturilor este în creștere. Este vorba despre transparență. Noi ne dorim să le oferim informații nutriționale clare, ușor de înțeles și ne dorim să realizăm asta cât mai rapid. Evidențele științifice și opinia consumatorilor arată că Nutri-Score este o soluție de etichetare nutrițională transparentă care funcționează în Europa continentală.

În ce țări va implementa Nestlé sistemul Nutri-Score pe ambalaje?
Nutri-Score este implementat progresiv începând cu 2019 în Franța, Germania, Austria, Belgia, Elveția, Spania și Portugalia pe toate brandurile deținute integral de Nestlé. Implementarea va fi extinsă începând cu 2021 și în România, Polonia, Bulgaria și țările Adriatice. Divizia de cereale Nestlé (Cereals Partners Worldwide) se alătură deciziei grupului și implementează pe ambalajele cerealelor Nestlé Nutri-Score în aceleași țări. Nestlé și CPW vor extinde Nutri-Score și în alte țări pe măsură ce acest sistem este acceptat de autoritățile locale.

Studii și resurse:

•    Agenția Națională pentru studiul cancerului susține că sistemele de etichetare nutriționale simple și clare, cum este Nutri-Score, pot fi o ustensilă eficientă pentru reducerea riscului de boli cronice netransmisibile, inclusiv cancerul: https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2021/09/IARC_Evidence_Summary_Brief_2.pdf 

•    Într-un studiu realizat cu consumatori din 12 țări din Europa, Nutri-Score s-a dovedit a fi cel mai util sistem pentru stabilirea calității nutriționale a aliementelor prin comparație cu Valorile de Referință sau alte sisteme de tipul semafor: https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-020-01053-z 

•    Nutri-Score este un sistem bine înțeles de către consumatori și îi ajută pe aceștia să facă alegeri alimentare mai sănătoase: https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/357308/PHP-1122-NutriScore-eng.pdf 

•    Sante Publique France: https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/nutrition-et-activite-physique/articles/nutri-score

•    https://nutriscore.ro/